Jill vond de missing link!
Al jaren was ik met mijn paard Jip aan het tobben. Op 6 jarige leeftijd kreeg hij zwaar koliek en moest hij hij gepopereerd worden. Hij herstelde, maar hij bleef koliek gevoelig. En hij hield allerlei vage klachten. Zo liep hij met rijden heel vaak op de handrem, kreeg hij geregeld weer koliek. Hij kwam niet mooi in de bespiering. Ook kreeg hij vaak mok.
Hoewel ik iets skeptisch was richting het alternatieve, heb ik ten einde raad Jill gevraagd. Zij kwam toen voor een aantal andere paarden bij ons op stal en er viel een paard uit. Ik had inmiddels alle specialisten wel gehad. Jip had ook al verschillende door specialisten onderbouwde rantsoenen gehad. Maar niets hielp echt.
Tijdens de meting waren Jill haar bevindingen heel treffend. De symptomen die zij opnoemde klopte precies. Haar 'diagnose': Jip heeft glutenintolerantie. Ik had daar nooit bij stil gestaan dat paarden daar ook aan konden lijden. Maar het verklaarde wel een hoop. Het opgeblazen zijn, het op de handrem lopen, scheeftrekken. Voedingsstoffen niet goed opnemen en niet aankomen ondanks de hoeveelheid voer die hij kreeg.
Jip kreeg een granenvrij dieet voorgeschreven en een kuur van supllementen om alles weer in balans te brengen. Jill had al gewaarschuwd dat het eerst slechter zou worden. Omdat Jip van ver moest komen. En dat werd het. Hij was een aantal weken echt niet lekker. Sloom en lusteloos. Maar langzamerhand knapte hij toch op. Hij werd weer voller, levendiger. Zijn mok werd minder.
Toen ik weer ging rijden ging er een wereld open. De handrem was weg! Inmiddels zijn we zo'n 5 maanden verder en Jip is echt ontzettend opgeknapt. Eind vorig jaar was ik ten einde raad met al zijn klachten en zag ik het na jaren dokteren met hem bijna niet meer zitten.
En nu is hij weer helemaal happy! Zijn glutenintoloratie vraagt wel om een strak management. Maar ik weet nu gelukkig wat het is en wat ik er aan kan doen. En wie ik kan bellen: Jill!
Het enige nadeel: dat ik Jill niet eerder ingeschakeld heb!